Vegansko željezo

Vegansko željezo? Posvuda je!

Željezo je važan mineral potreban za sprječavanje anemije, a posebno je važan za žene u doba plodnosti, trudnice, adolescente i sportaše – koji imaju veće potrebe za željezom. Suprotno uvriježenom mišljenju, biljna hrana vrlo je bogata željezom i lako je dobiti potrebnu količinu željeza iz biljne prehrane slijedeći nekoliko jednostavnih pravila:

1 Jedite biljnu hranu bogatu željezom: mahunarke, cjelovite i obogaćene žitarice, orašaste plodove i sjemenke (tahini spravljen od neoguljenih sjemenki sezama sjajan je izvor), suho voće, zeleno povrće.

2 Pratite ova tri jednostavna savjeta za poboljšanje apsorpcije željeza:

  • Otopite ili čak proklijajte mahunarke (pa i cjelovite žitarice): namakanje ne samo da skraćuje vrijeme kuhanja, već i poboljšava apsorpciju željeza smanjenjem fitinske kiseline.
  • U obrok dodajte izvor vitamina C: svježe voće ili povrće, poput paprike, rajčice, svježe salate s limunovim sokom, kivi, naranče i jagode, sjajni su izvori vitamina C.
  • Izbjegavajte čaj, kavu i kakao tijekom obroka: pokušajte pričekati barem sat vremena nakon obroka prije nego što konzumirate kofeinske napitke.

Je li vam rečeno da su životinjski proizvodi najbolji izvor željeza? Razmisli još jednom. Nisu svi životinjski proizvodi bogati izvori željeza. Piletina, na primjer, zapravo ima jako malo željeza. Za usporedbu, da biste dobili istu količinu željeza koja se nalazi u jednoj šalici mahunarki ili 1-2 žlice tahinija, trebalo bi pojesti 3-5 pilećih bataka ili gotovo kilogram pilećih prsa!

Istina je da je željezo iz biljne hrane osjetljivije na inhibitore apsorpcije željeza (što se lako može riješiti kao što je prethodno spomenuto), dok se željezo iz životinjskih proizvoda apsorbira u cjelini, bez mogućnosti da tijelo regulira apsorpciju u skladu sa svojim potrebama – ali postoji kvaka!

Istraživanja pokazuju da prekomjerna apsorpcija željeza može biti štetna za vaše zdravlje. To je zato što je željezo oksidans koji može naštetiti krvnim žilama i pojačati kancerogene procese. U stvari, željezo iz hrane životinjskog porijekla povezano je s rakom debelog crijeva, dijabetesom i srčanim bolestima. Moguće je da na ovu povezanost utječu i drugi faktori prisutni u mesu, poput zasićenih masti, kolesterola i još mnogo toga.

Odabir biljne prehrane izvrstan je način da svo potrebno željezo dobijete uz dodatne zdravstvene koristi.

U kategoriji: