Sve što ste željeli znati o Super Izazovu 22

Razmišljaš o tome da se priključiš Super Izazovu 22? Nisi siguran/na je li to prava stvar za tebe? Evo popisa često postavljanih pitanja koja će ti pomoći pri odluci. Ukoliko imaš još pitanja, samo se javi!

Nakon što ispuniš obrazac za prijavu, automatski će ti se otvoriti “tab” (kartica) za tajnu Facebook grupu. Ova će ti grupa praviti društvo za cijelo vrijeme trajanja Super Izazova 22. Zahtijevaj prijem, a kad dobiješ odobrenje (molimo za strpljenje, ponekad je potrebno do tjedan dana), možeš vidjeti sadržaj i sudjelovati u radu grupe. Članovi grupe su osobe koje poput tebe žele iskušati veganski način života. Tu je i tim mentora koji se sastoji od iskusnih vegana i veganki te nutricionista koji će rado odgovarati na sva tvoja pitanja. Možeš zatražiti i osobnog mentora ili mentoricu koji će ti pomoći s bilo kakvim posebnim poteškoćama s kojima se suočiš.

Svakodnevno ćemo u grupi objavljivati dnevni izazov ili mali savjet, kako bismo te poučili nečemu novom o veganstvu. Na taj ćeš način kroz Super Izazov 22 iskusiti različite aspekte veganskog načina života. Također ćeš svakih nekoliko dana dobiti e-mail s dnevnim izazovima,  dodatnim informacijama i savjetima.

challenge22-volunteering

Je li to za mene?

Naš pripremni program je baš za tebe! Prije početka Super Izazova 22, tvoja će Facebook grupa proći pripremnu fazu u kojoj možeš malo “zaviriti” u program prije nego se obvežeš. Biti vegan 22 dana puno je lakše nego što misliš, ali ako ti se učini da trebaš više vremena, uvijek se možeš prijaviti na sljedeći krug Super Izazova 22.

vegan food

Razgovarajmo o prehrani

Istraživanja su pokazala da se prehrana na biljnoj osnovi povezuje s nižim rizikom za pretilost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i različite vrste raka. Prehrana na biljnoj osnovi koja posebno uključuje cjelovite biljne namirnice bogata je hranjivim tvarima - vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fito-tvarima, što poboljšava opće zdravstveno stanje. Uravnotežena prehrana na biljnoj osnovi treba sadržavati sve veganske prehrambene skupine:

1. Hrana bogata proteinima:

  • Mahunarke: grah, grašak, slanutak, fava grah, leća
  • Soja i namirnice od soje: tofu, edamame, tempeh, sojin jogurt, sojino mlijeko, TVP, itd.
  • Seitan
  • Quinoa (kvinoja).

Žitarice (osobito cjelovite žitarice): pšenica i namirnice od pšenice (kruh, tjestenina, griz/ krupica, bulgur), zob, heljda, kukuruz

2. Povrće

3. Voće

4. Masnoće i ulja: orašasti plodovi, sjemenke i namazi od njih (npr. kikiriki maslac i tahini)

5. Suplement vitamina B12. 

Raznolika prehrana osigurava unos svih hranjivih sastojaka potrebnih tijelu za funkcioniranje i održavanje zdravlja. Ukoliko imaš nedoumice ili trebaš pomoć, uvijek preporučamo da se obratiš vegan-friendly nutricionistu.

 

Prati nas 😉