Soja – zdravlje u mnogim oblicima!

Soja je posebna, zdrava mahunarka prepuna visokokvalitetnih bjelančevina, vitamina i minerala. Izbor proizvoda od soje je velik, primjerice edamame, sojino mlijeko, tofu, tempeh, teksturirani proteini (ljuspice ili ljuskice, medaljoni i komadići) i još mnogo toga. Obogaćeni proizvodi od soje također su odličan izvor kalcija, a jedna porcija obogaćenog tofua, sojinog mlijeka ili jogurta može vam osigurati 20-50% dnevnih potreba za kalcijem.

Proizvodi od soje vrlo su kontroverzni. Promotrimo probleme jedan po jedan:

Soja i rak: soja sadrži izoflavone. Izoflavoni su selektivni modulatori estrogenskih receptora. To znači da su po kemijskoj strukturi slični estrogenu, ali njihov hormonalni učinak je vrlo slab. Zapravo postoje brojni dokazi iz mnogih znanstvenih studija da je umjereni unos tradicionalne sojine hrane (poput edamame, tofua i tempeha) povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate kod muškaraca i od razvoja karcinoma dojke i recidiva kod žena. Prehrambene smjernice American Cancer Society-ja (ACS) iz 2012. za prevenciju raka također podržavaju konzumiranje soje kao dio zdrave prehrane. Što se tiče više prerađenih sojinih proizvoda, poput teksturiranih proteina i imitacija mesa, čini se da je njihov učinak neutralan.

Soja i štitnjača: soja nema štetan utjecaj na rad štitne žlijezde i ne povećava rizik od hipotireoze. Postojeću hipotireozu treba medicinski tretirati i ne zahtijeva uklanjanje soje iz prehrane. Treba napomenuti da sojine proizvode ne treba konzumirati uz lijekove za štitnjaču, jer mogu utjecati na njihovu apsorpciju.

Soja i spolni razvoj: prema ispitivanjima na ljudima, izgleda da soja nema štetne učinke na spolnu zrelost i razvoj, muški reproduktivni sustav ili veličinu dojki.

Soja i apsorpcija minerala: soja, poput mnogih drugih cjelovitih biljnih namirnica, sadrži fitate. Fitati ograničavaju biološku dostupnost minerala poput željeza, kalcija i cinka. Postoji puno načina za smanjenje količine fitata u soji, poput namakanja, klijanja i fermentacije.

Soja i GMO: većina soje uzgojene za prehranu ljudi ne sadrži GMO. Ako vas brine GMO, samo potražite “ne sadrži GMO – GMO free” na naljepnici proizvoda. Treba napomenuti da ne postoje znanstveni dokazi da GMO ima negativne učinke na naše zdravlje.

Soja se smatra sigurnom tijekom cijelog života – od djetinjstva do starosti – kao dio uravnotežene prehrane.

Dakle, odakle dolazi sav strah, pitate? Uglavnom iz testiranja na životinjama gdje su se koristili izoflavoni u visokim dozama (ne hrana na bazi soje i nije tipično doziranje). Rezultati ovih studija ne mogu se i ne smiju tumačiti kao odraz učinaka konzumacije soje na ljude. Treba napomenuti da se soja, kada je riječ o raku, smatra sigurnom, no podaci o izoflavonskim dodacima prehrani su uvjerljivi i zato ih osoba s povijesti bolesti karcinoma dojke ne bi smjela koristiti.


Možete li biti vegani bez soje, zbog alergije na soju ili osobnim izborom?

Iako je šteta odustati od sastojka koji je tako hranjiv i jednostavan za korištenje, bez soje možete biti vegan. Samo pripazite da jedete puno drugih mahunarki, poput graška, leće, slanutka i svih vrsta graha.

U kategoriji: