Zahtijeva li veganska ishrana dodatke prehrani?

Jedini dodatak prehrani koji je potreban svakome na veganskoj ishrani je vitamin B12. Ukoliko je vaša prehrana dobro izbalansirana i sastoji se od mahunarki, žitarica, povrća, voća, orašida i sjemenki u dovoljnim količinama, trebali biste dobiti sve potrebne nutrijente. 

Željezo, kalcij i cink; sve ove minerale možete dobiti iz mahunarki ( osobito nakon namakanja i klijanja ), cjelovitih žitarica, zelenog povrća, obogaćene hrane, orašida i sjemenki. Budući vitamin C povećava absorpciju željeza, preporuča se neki od njegovih izvora dodati u vaša jela, primjerice svježu salatu, rajčice ili paprike. 

Jod: jod ćete pronaći u jodiranoj soli i povrću iz mora. 

Omega 3: omegu 3 ( alfa-linolinska kiselina ) pronaći ćete u lanenim sjemenkama, chia sjemenkama, konoplji, repičinom ulju i orasima. 

Vitamin D: naša prehrana nema direktan utjecaj na unos D vitamina jer je njegov primarni izvor endogena proizvodnja nakon izlaganja sunčevoj svjetlosti. U slučaju deficijencije odnosno pomanjkanja D vitamina, najbolje rješenje je nadomjestak. Mnogi dodaci prehrani sadrže kalciferol – vitamin D iz životinjskog izvora, no dostupan je veganski nadomjestak baziran na D2 ( ergokalciferol ) i D3 vitaminu iz lišaja. 

Važno je napomenuti da u slučaju nastale deficijencije, trudnoće, dojenja, kod djece mlađe od godinu dana ili pojedinaca sa specifičnim zdravstvenim stanjima koja zahtjevaju nadomjestak ( nevezano uz veganstvo ), preporučamo da se savjetujete sa liječnikom ili dijetetičarem. 

U kategoriji: