Zamjene za meso biljnog podrijetla

Dakle koja bi bila razlika između tempeha i tofua? I što je uopće sejtan? Kakve su to biljne pljeskavice koje nalikuju na meso? Otkrijmo ih sve!

Sejtan, tempeh, tofu, proizvodi od soje i gotove biljne pljeskavice predstavljaju temelj koji možemo koristiti kao meso biljnog podrijetla.

Seitan

Sejtan je fantastična biljna zamjena za meso! Idealna je namirnica jer je bogata bjelančevinama, željezom i magnezijem, a sadrži nizak udio masti te ne sadrži kolesterol i zasićene masne kiseline poput mesa. Možete ga koristiti za izradu gotovo svakog mesnog jela koje volite; od odrezaka, burgera, kobasica i pečenja do gulaša, sendviča i brzih popečaka i polpeta. Izgled i struktura seitana toliko nalikuju mesnoj strukturi da ćeš uz malo prakse i eksperimentiranja moći prevariti i one najveće mesojede 🙂

Podrijetlo sejtana ide čak tisuću godina unatrag u Kinu gdje su ga izrađivali budistički svećenici. Dobiva se od pšeničnog glutena na način da se pšenično brašno ispire s vodom te je zbog toga potreban oprez za one koji boluju od celijakije. Neki ga vole raditi sami kod kuće, no većina ga ipak kupuje budući je cjenovno prihvatljiv i široko dostupan. Ukoliko ne znaš za kojim sejtanom na policama posegnuti i na koji način ga pripremiti, prijavi se na Super izazov i prepusti se našim iskusnim mentorima i njihovim provjerenim savjetima.

Tempeh

Tempeh je manje popularna zamjena za meso koja svakako zaslužuje veću popularnost! Izuzetno je svestran i može se koristiti za bolognese, Budine zdjele, tacose, burgere, tortilje, čilije i još puno puno više! 

Slično kao i tofu, tempeh se obično temelji na soji i stoga je pogodan za sve one koji izbjegavaju gluten. Pri izradi prolazi fermentacijski proces čime dobiva velik broj nutrijenata. Konzumacijom tempeha unosi se puno proteina, vlakana, probiotika, magnezija, vitamina B, fosfora i mangana.  

Neki ga čak vole raditi sami, no obično je cjenovno izuzetno prihvatljiv te stoga nije potrebno da sami prolazite proces izrade. Sva dodatna pojašnjenja i recepte za izradu tempeha posve besplatno možeš dobiti u grupi Super izazova nakon što ispuniš prijavnicu!

Tofu

Tofu je prisutan već više od 2000 godina u Aziji! Radi se od zrnaca biljke soje, niskokaloričan je i ima vrlo malu koncentraciju masnoća, a bogat je kalcijem i proteinima. Također, ne sadrži kolesterol kao i ostala hrana biljnog podrijetla te je pogodan za sve one koji izbjegavaju gluten. Tofu ima neutralan okus te ga stoga možeš koristiti u mnogim receptima svaki puta koristeći nove, različite okuse. Na policama se može pronaći u dimljenom obliku, začinjen ili neutralan. Nije mu potrebna termička obrada, ali ako koristiš neutralan svježi tofu svakako preporučamo da ga prethodno mariniraš.

Volimo ga koristiti za medaljone, paštetu, variva, vegansku kajganu, lazanje, sushi, curry, kolače i mnoga druga jela. Ako ne znaš od kuda početi prijavi se na Super izazov i iz prve ruke saznaj koji proizvođači, recepti i marinade su najbolje te koliko tofu može biti ukusan!

Sojini medaljoni

Sojini medaljoni ili tzv. TVP ( protein iz povrća ) rade se iz zrnaca soje koji se pretvaraju u sojino brašno nakon što se iz njih ekstrahiraju ulja. Ovo je obično najjeftiniji oblik zamjene za meso i prepun je proteina i vlakana! Sojini medaljoni apsorbiraju okus tekućine ili umaka u kojem ih kuhate čineći ga tako fantastično raznovrsnim! Dolazi u različitim oblicima i veličinama i može se koristiti za izradu jela na biljnoj bazi kao što su odresci, Sheperd’s pie ( tzv. Pastirska pita ), tacosi, bolognese i mnoga druga.

Prilikom obrade ih je potrebno namočiti 10-30min te zatim dobro ocijediti, a nakon toga se sa njima postupa kao sa mesom. Za više informacija prijavi se na potpuno besplatni Super izazov i saznaj brdo novih recepata i ideja za vegansku prehranu!

Gotove, realistične mesne zamjene

U posljednjih godinu dana se na policama dućana počelo pojavljivati sve više mesnih zamjena koje okusom, izgledom i teksturom nevjerojatno podsjećaju na meso, a u potpunosti su veganske i klimatski neutralne. Ovakve pljeskavice se najčešće izrađuju od proteina graška, pšenice te soka cikle koji daje karakterističnu crvenu boju. 

Izdvajamo samo neke od njih: 

  1. Next level burger, Lidl 24.99kn/240g
  2. Planet of plants burger, Konzum 24.99kn/200g
  3. Vegefino Ćevapčići, https://www.vegefino.com/shop/hrana/vegefino/cevapcici/ 119.33kn/kg
  4. Veganski burger Spar Veggie, Interspar 24.99kn/227g

Ovakve zamjene su namijenjene svima koji pokušavaju smanjiti konzumaciju mesa zbog etičkih ili zdravstvenih razloga, a nedostaju im stari poznati okusi. Ukoliko si na niskom budžetu ne moraš se brinuti jer su ovakve mesne zamjene zaista često na akciji, a ukoliko želiš kupiti samo provjereno prijavi se na Super izazov i saznaj recenzije za ovakve proizvode  iz prve ruke! 🙂

Kako biste se upoznali sa pregrštom fantastičnih recepata i sastojaka pridružite se Super Izazovu 22. Prelazak na veganstvo nikada nije bio lakši ( i ukusniji! )

U kategoriji:
Tagovi: ,