Zamjene za meso biljnog podrijetla

Dakle koja bi bila razlika između tempeha i tofua? I što je uopće sejtan? Otkrijmo ih sve!

Sejtan, tempeh, tofu i proizvodi od soje predstavljaju temelj koji možemo koristiti kao meso biljnog podrijetla.

Seitan

Sejtan je fantastična biljna zamjena za meso! Možete ga koristiti za izradu gotovo svakog jela od mesa koje volite; od odrezaka, burgera, kobasa i pečenja do gulaša, sendviča i brzih popečaka i polpeta. 

Sejtan se sastoji od pšeničnog glutena i dobiva se na način da se pšenično brašno mijesi s vodom. Podrijetlo sejtana ide čak tisuću godina unatrag u Kinu gdje su ga izrađivali budistički svećenici. Neki ga vole raditi sami kod kuće, no većina ga ipak kupuje budući je cjenovno prihvatljiv i široko dostupan. 

Tempeh

Tempeh je manje popularna zamjena za meso koja svakako zaslužuje veću popularnost! Izuzetno je svestran i može se koristiti za bolognese, Budine zdjele, tacose, burgere, tortilje, čilije i još puno puno više! 

Tempeh je veganski protein. Slično kao i tofu, tempeh se obično temelji na soji, no također prolazi fermentacijski proces čime dobiva velik broj nutrijenata. Posjeduje visok udio proteina i vlakana te sadrži probiotike, magnezij, vitamin B, fosfor i mangan. 

Neki ga čak vole raditi sami! Obično je cjenovno izuzetno prihvatljiv te stoga nije potrebno da sami prolazite proces izrade. 

Tofu

Tofu je prisutan već više od 2000 godina u Aziji! Radi se od zrnaca biljke soje, niskokaloričan je i ima vrlo malu koncentraciju masnoća, a bogat je kalcijem i proteinima. Također ne sadrži kolesterol kao ostala hrana biljnog podrijetla. Tofu ima neutralan okus te ga stoga možete koristiti u mnogim receptima svaki puta koristeći nove, različite okuse. 

Volimo ga koristiti za medaljone, paštetu, pečenja, lazanje, sushi, curry i mnoga druga jela. 

Sojini medaljoni

Sojini medaljoni ili tzv. TVP ( protein iz povrća ) rade se iz zrnaca soje koji se pretvaraju u sojino brašno nakon što se iz njih ekstrahiraju ulja. Ovo je obično najjeftiniji oblik zamjene za meso i prepun je proteina i vlakana! Sojini medaljoni apsorbiraju okus tekućine ili umaka u kojem ih kuhate čineći ga tako fantastično raznovrsnim! Dolazi u različitim oblicima i veličinama i može se koristiti za izradu jela na biljnoj bazi kao što su odresci, Sheperd’s pie ( tzv. Pastirska pita ), tacosi, bolognese i mnoga druga.

Kako biste se upoznali sa pregrštom fantastičnih recepata i sastojaka pridružite se Super Izazovu 22. Prelazak na veganstvo nikada nije bio lakši ( i ukusniji! )

U kategoriji:
Tagovi: ,