Veganstvo u trudnoći

Upute za zdravu vegansku trudnoću

Balansirana, dobro isplanirana veganska prehrana je potpuno adekvatna i pruža sve prehrambene zahtjeve za trudnicu i njezin fetus.

Kako biste bile sigurne da dobivate najbolje od vaše veganske dijete i ovog načina prehrane, slijedite sljedeća jednostavna pravila: 

Unosite balansiranu prehranu koja se temelji na mahunarkama, žitaricama ( osobito iz cjelovitih zrna ), soji i proizvodima od soje, povrću, voću, orašastim plodovima i sjemenkama ( uključujući maslace od orašida i sjemenki kao i namaze ). 

Uključite u svoju prehranu također i hranu bogatu proteinima kao što su mahunarke, tofu, sejtan i TVP ( kratica za Textured Vegetable Protein, poznat i kao sojino meso, a dobiva se ekstrahiranjem, tj. vađenjem ulja iz sojinih zrnaca, a može se kupiti u komadima ili u granulama ). 

Konzumirajte zdrave grickalice – voćne ili dobivene od orašida umjesto onih pakiranih, dobro nam znanih slanih i slatkih grickalica. 

Unosite dovoljno joda; jod je važan za trudnice i dojilje, za neometani razvoj fetusa i dojenčadi. Izvori joda u hrani uključuju povrće iz mora kao što su alge ili jodiranu sol ( ukoliko u vašoj zemlji nema obveznog utvrđivanja udjela joda, pokušajte pronaći specijalnu fortificiranu sol ). Također i sadržaji  udio joda je važan kao prenatalni dodatak prehrani. 

Dodaci prehrani; slijedite upute za trudnice u vašoj zemlji i konzultirajte se s liječnikom ili dijetetičarom ukoliko želite personalizirani plan unosa suplemenata. U mnogim zemljama preporuča se folna kiselina ( koja bi se također trebala uzimati i prije planirane trudnoće ), zatim željezo i DHA ( ovo je poseban tip Omega 3 masnih kiselina koje se inače dobivaju iz ribe, ali možete pronaći veganski DHA dodatak prehrani koji je izveden i dobiva se iz ulja algi ). Druga preporuka je i prenatalno uzimanje multivitamina za trudnice. 

Posebne upute za vegane? Da; pored spomenutih dodataka prehrani uzimajte redovito i vitamin B12 u obliku suplementa. 

Osnažite svoju prehranu; jedite obilje hrane bogate željezom, kalcijem i cinkom kao što su mahuarke, cjelovite žitarice, soja i proizvodi od soje, lisnato zeleno povrće, orašidi i sjemenke. 

Ukoliko tek počinjete sa veganskim životnim stilom, uvodite ovu tranziciju postepeno, posebice ako je vaša prehrana primarno bila temeljena na proizvodima životinjskog porijekla i uzmite u obzir konzultiranje s nutricionistom koji je otvoren prema veganskom načinu prehrane kako biste bile potpuno sigurne da dobivate sve nutrijente potrebne kako vama tako i vašoj bebi. 

U kategoriji:
Tagovi: ,