Problem o kojem nitko ne priča

Prelazak na veganski režim prehrane može imati utjecaj na vaš probavni sustav. Visok udio vlakana sadržan u mnogim izvorima veganske prehrane može poboljšati pokretljivost crijeva što rezultira učestalijom i/ili mekšom stolicom.

Nastavno na isto, u nekim slučajevima trenutna tranzicija na prehranu s visokim udjelom vlakana može rezultirati manje željenim nuspojavama kao što je nadutost, učestali vjetrovi i grčevi.

Ne brinite! Srećom, tijelo se postupno prilagođava, no ovo je pod pretpostavkom da nemate povijest problema s probavom ( čak i ukoliko imate smetnje u probavnom sustavu, i dalje postoje načini kako to možete regulirati ).  

Ako osjetite bilo koji od dolje navedenih simptoma ili znate da vam je probavni sustav dijelom problematičan – pokušajte sljedeće: 

Odlučite se za pametan izbor mahunarki; mahunarke su dobro poznate kao uzrok plinova. Pokušajte ih namočiti prije kuhanja ili jednostavno pokušajte konzumirati lakše probavljive mahunarke kao što su leća, mungo grah i tofu. 

Jedite malo i učestalo: male obroke tijekom dana, jedite ih polako i žvačite vašu hranu temeljito. 

Minimalizirajte unos cjelovitih žitarica; kako biste izbalansirali unos vlakana, počnite sa pročišćenim žitaricama i postepeno uvodite više cjelovitih žitarica u vašu prehranu kako se vaše tijelo bude prilagođavalo. 

Minimalizirajte unos poznatih problematičnih namirnica: kupusnjača, artičoka i niskokalorične hrane koja sadrži poliole kao što su sorbitol i manitol koji mogu doprinijeti formaciji plinova i nadutosti. Ovu hranu možete postepeno uvoditi kao se vaše tijelo prilagođava. 

Vodite dnevnik hrane: ovaj dnevnik sa simptomima vam može pomoći identificirati hranu koja vam ne odgovara. 

Budite aktivni: održavanjem tjelovježbe možete pomoći u održavanju zdrave funkcije probave. 

U kategoriji:
Tagovi: ,