Glavobolja

Zašto patim od jakih glavobolja? 

Ako se osjećate letargično ili umorno ili ste počeli osjećati slabost i glavobolje – molimo nastavite čitati 🙂

Počnimo tako da spomenemo kako je potrebno uzeti u obzir mnogo faktora koji, uzevši u obzir i vašu prehranu, mogu doprinijeti svim ovim tjelesnim senzacijama. Ovo između ostalog uključuje i nedostatak sna, stres, dehidraciju, prisutnost virusa ili prehlade, probleme s očima ili ušima, razne psihološke faktore i sl. Primjerice, ponekad kada se odlučimo za promjenu prehrane postajemo svjesniji naših tijela i skloni smo sve što nam se događa povezivati sa promjenom prehrane. 

Stoga uzmite u obzir sljedeće naputke: 

Pobrinite se za unos balansirane i raznovrsne prehrane uključujući: 

  • Biljnu hranu bogatu proteinima: mahunarke ( grah, grašak, slanutak, faba grah, leća ), soya i proizvodi od soje ( tofu, edamame – sojine ljuskice ), tempeh, TVP – protein iz soje, sojino mlijeko i sl. ), sejtan, kvinoja. 
  • Žitarice ( osobito cjelovite žitarice ): pšenica i proizvodi od pšenice ( kruh, krekeri, tjestenina, bulgur pšenica, griz ) 
  • Raznovrsno povrće i voće
  • Orašaste plodove, sjemenke i namaze od sjemenki kao što je primjerice kikiriki maslac ili tahini pasta

Uzimajte vitamin B12 kao dodatak prehrani – ovo je izuzetno važno čak i ako ne patite od manjka ovog vitamina ( ipak, trebali biste izvaditi krvnu sliku radi utvrđivanja primjerene doze i učestalosti unosa ). 

Pobrinite se za dovoljan unos željeza – postoje mnogi biljni izvori željeza koji uključuju mahunarke, prozvode od soje, određeno zeleno lisnato povrće, brokulu, zobene pahuljice obogaćene željezom, cjelovite žitarice, tahini s neoljuštenim sjemenkama sezama, melasu i sušeno voće. Apsorpcija željeza se značajno povećava unosom hrane koja sadrži C vitamin ( kao što je svježe povrće i voće ) zajedno s istovremenim unosom hrane bogate željezom, te također i namakanjem mahunarki. Apsorpcija se povećava i izbjegavanjem konzumacije kave, čaja ( uključujući biljne čajeve ) i čokolade istovremeno s unosom hrane bogate željezom. 

Pijte dovoljno tekućine – 8-10 čaša dnevno žene i 10-12 čaša dnevno muškarci. 

Pokušajte spavati 7-8 sati svake noći. 

Redovite kontrolirajte cjelokupnu krvnu sliku; željezo, feritin, vitamin B12, folnu kiselinu i TSH. Uzmite u obzir da ukoliko ste nedavno prešli na vegansku prehranu ( ovo se odnosi na prvih nekoliko mjeseci ), čak i ako vaša prehrana nije pravilno izbalansirana, kratkotrajna promjena vaše prehrane ne može uzrokovati deficijencije. Ukoliko bi test pokazao određene manjkove, najvjerojatnije su oni bili prisutni prije ove tranzicije. 

Ako patite od određenih zdravstvenih stanja, uzimate lijekove ili jednostavno osjećate potrebu da se konzultirate sa stručnjakom, molimo kontaktirajte vašeg liječnika

U kategoriji:
Tagovi: ,