Veganstvo i bezglutenska prehrana

Što je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Nalazi se u većini vrsta kruha, žitnim pahuljicama, tjestenini i procesuiranoj hrani. Također je glavni sastojak sejtana koji predstavlja mnogobrojne varijacije zamjena za meso na tržištu. 

Ljudi koji boluju od celijakije razvijaju imunološku reakciju na gluten koja oštećuje crijeva te stoga moraju izbjegavati gluten. Za većinu ostalih ljudi, ne postoji realna potreba za izbjeganjem glutena. 

Mogu li biti vegan na bezglutenskoj prehrani? 

Da, naravno! Možete uživati u hrani iz svih grupa veganske ishrane. Ovdje je nužno pripaziti da odabirete žitarice bez glutena i pakiranja označena kao bezglutenska, te izbjegavati sejtan i zamjene za meso koje sadrže pšenični protein. 

Grupacije veganske hrane bez glutena su sljedeće:

Proteinska pakiranja: mahunarke ( grah, grašak, slanutak, fava i lupina grah, leća ), soja i proizvodi od soje ( tofu, edamame – sojine ljuskice, tempeh, TVP – protein iz soje, sojino mlijeko ), kvinoja. 

Bezglutenske žitarice; proso, riža, heljda, kukuruz, bezglutenska zob, amarant, bezglutenski kruh, krekeri i žitne pahuljice ). 

Voće i povrće. 

Orašasti plodovi, sjemenke i maslaci od orašida kao što je maslac od kikirikija i tahini – pasta od sezama.  

U kategoriji: