Fitness

Veganstvo i sport – dobitna kombinacija! 

Sportašima, osobito bilderima, često se preporučuje konzumacija velikih količina proteina životinjskog podrijetla uz objašnjenje kako ista gradi i ubrzava mišićnu masu ( hipertrofiju ). Istina je da je „strah od manjka proteina “ koji je čuven i poznat u svijetu fitnesa zapravo nategnut i nerealan. 

Postoje mnogi vrlo dobri izvori proteina u prehrani koja se bazira na biljom podrijetlu; mahunarke ( leća, grašak, grah, slanutak, faba grah ); soja i proizvodi od soje kao što je tofu, tempeh i TVP ( protein iz soje ), kvinoja i sejtan, a nalaze se u manjim omjerima i u žitaricama ( pšenica, riža, heljda, tjestenina, kruh ), orašastim plodovima i sjemenkama te povrću. Sojini proizvodi, kvinoja i kombinacija žitarica i mahunarki ( ne nužno u istom obroku ) opskrbljuju kompletnim proteinima sa svim esencijalnim aminokiselinama u pravilnim omjerima. 

Protein je naravno ključan čimbenik u procesu formiranja mišića, ali važno je shvatiti da su proteini samo dio cjelokupne grupe parametara važnih za izgradnju mišića. Ostali važni čimbenici primjerice uključuju ugljikohidrate i antioksidanse. Njih je moguće pronaći u hrani biljnog podrijetla u obilju gdje također pomažu proizvodnji energije i oporavku mišića nakon tjelovježbe. Osim profesionalnim sportašima, većini ljudi nije potrebno tako temeljito i pažljivo nadgledanje i praćenje dnevne konzumacije proteina. 

Ovo su neki od primjera obroka bogatih proteinom ( a koji sadrže i željezo i cink kao također vitalne čimbenike ), a koji su prikladni za konzumaciju nakon tjelovježbe: 

  • Omlet od tofua i slanutkovog brašna sa pšeničnim kruhom
  • Pašteta od mahuna s rižom, krumpirom ili pšeničnim pecivom i povrćem
  • Salata od raznovrsnog povrća sa tofuom ili mahunama
  • Brzo prženi tofu ili sejtan s povrćem
  • Juha od graha ili leće
  • Kaša od sojinog mlijeka
  • Špageti s kuglicama od soje

Ovdje možete pronaći listu poznatih svjetskih sportaša vegana: 

Carl Lewis, Dave Scott ( prvi šesterostruki pobjednik Ironman triatlona na Havajima ), Scott Jurek ( atletičar Ultramaratona ), svjetske teniske prvakinje – Venus i Serena Williams, Jim Morris ( 78-godišnji bilder ), Alexander Dargatz (bilder ), Patrik Baboumian ( najjači čovjek Njemačke ), Frank Medrano ( gimnastičar ), Mac Danzing ( umirovljeni borac UFC-a ).

U kategoriji:
Tagovi: ,