Farinata od slanutka

Sastojci

( za okrugli pleh promjera 30 centimetara)
  • 200 g slanutkovog brašna
  • 600 ml vode
  • 1 žličica soli (ili manje/više po želji)
  • 8 žlica maslinovog ulja
  • Po želji: ružmarin i papar pri serviranju

Priprema

1. Pomiješajte u posudi vodu, slanutak i sol. Na površini će se stvoriti pjenica, nju pokupite i maknite iz smjese. Pokrijte smjesu i ostavite ju na sobnoj temperaturi da odstoji. To može biti oko 3 sata, 5 sati, 8 do maksimalno 9 sati ili cijelu noć. Zbunjujuće, znam, ali eto ne slažu se u Italiji oko toga pa ćete tako naići na oprečne informacije, no radi se o tome da će dulje vrijeme stajanja doprinijeti većoj fermentaciji od kraćeg. Nekima je zato draže da kraće stoji i smatraju da je tako lakše probavljiva. Vi učinite kako želite, po mom iskustvu, a probala sam ju pustiti da odstoji i kraće i dulje, razlika u okusu je neprimjetna.


2. Kad je odstojala, upalite pećnicu na 250°C i stavite pleh da se kratko ugrije. Tako ugrijanog izvadite van, ulijte u njega maslinovo ulje, da se lijepo rasprostrani po cijeloj površini i na to smjesu brašna i vode. Lagano promiješajte da se ulje pomiješa sa smjesom i po želji dodajte ružmarin.


3. Vratite u pećnicu i pecite prvih 10 minuta na samom dnu pećnice, bez rešetke koju pustite na sredini. Time postižemo efekt sličan peći na drva. Zatim ju oprezno prebacite na rešetku u sredinu i pecite još 10 minuta.


4. Kad je farinata poprimila predivno zlatnu boju i hrskavu površinu, izvadite ju, po želji začinite paprom i režite odmah toplu i servirajte. Naime, ona se jede dok je jako topla.

Prijedlozi: na farinatu možete dodati svakojako povrće, no vodite računa o tome da neko povrće treba dulju termičku obradu pa ga prethodno pripremite u tavi i dodajte u farinatu tek nakon prvih 10 minuta što se pekla sama. Morate ostaviti to vrijeme da se farinata najprije stvrdne i onda na nju posložite povrće i vratite nazad u pećnicu. U Italiji tako možete dobiti farinatu s artičokama, bundevom, šparogama, gljivama, lukom, tikvicama itd.

Izvor: Kreni Zdravo