Djeca vegani

Mogu li djeca biti vegani? Apsolutno! 

Prema Američkoj dijetetskoj organizacjii, “prigodno isplanirana vegetarijanska prehrana, uključujući potpunu vegetarijansku ili vegansku prehranu, je zdrava, nutricionistički adekvatna i može opskrbiti mnogim zdravstvenim dobrobitima u prevenciji i tretiranju određenih bolesti. Dobro organizirana veganska prehrana je prikladna za pojedince unutar svih stadija životnog ciklusa uključujući trudnoću, dojenje, u najranijoj dobi, djetinjstvu i adolescenciji te jednako tako i za sportaše”.

Kada navodimo „prikladno isplaniranu“ vegansku prehranu, govorimo o prehrani koja uključuje sve grupe veganske hrane; povrće, voće, mahunarke, žitarice, orašaste plodove i sjemenke. Kako sva djeca obično ne konzumiraju kompletnu raznolikost koju nudi veganska prehrana, važno je napraviti pametnu tranziciju. Umjesto same eliminacije proizvoda životinjskog podrijetla iz dnevnog jelovnika, najprije je potrebno uključiti novu hranu u jelovnik, a tek zatim postepeno ukloniti onu problematičnu. Ovo s vremena na vrijeme može biti frustrirajuće te je stoga važno biti strpljiv i nastaviti sa uvrštavanjem nove, zdrave hrane, čak i ako su se djeca ranije očitovala da je ne vole. 

Dobro je imati na umu da što su više djeca stvorila naviku jesti zdravo od rane dobi, veće su šanse da će u odrasloj dobi uživati u takvoj hrani i ne samo to; prema našem iskustvu, djeca koja su vegani od najranije dobi su obično daleko otvorenija za isprobavanje novih okusa i tekstura hrane. 

Mahunarke su ključan sastojak za djecu jednako kao i za odrasle. To su vrlo važni izvori proteina, željeza i cinka, dakle svega što je potrebno djeci za rast. Ako vaša djeca nisu navikla jesti mahunarke, važno je dozvoliti im da se naviknu na njih prije nego što eliminirate meso i ostale proizvode životinjskog podrijetla iz njihovog dnevnog jelovnika, kako ne biste dozvolili da nedovoljno balansirana prehrana utječe na njihov razvojni proces. Dobro je započeti unosom mahunarki koje su lakše probavljive kao što je leća, tofu, grašak i mungo grah, a zatim prijeći na kompleksnije mahunarke. Kako biste stvari učinili još lakšima za malen probavni sistem, preporučamo namakanje mahunarki prije kuhanja. 

Važno je također uključiti zdrave izvore kalcija u djetetov dnevni jelovnik; tofu, sojino mlijeko, bijeli grah, brokulu, tahini, mahune i naranče navodimo kao dobre primjere. Kada govorimo o sojinom mlijeku, ono ima osjetno više nutrijenata nego ostale vrste biljnih mlijeka koji obično sadrže samo mali dio proteina ( ovo je moguće provjeriti na deklaraciji proizvoda pri kupovini ). 

Također, preporučamo uključivanje i zdravih masnoća u dnevni jelovnik vašeg djeteta, kao što je maslinovo ulje, avokado, tahini i maslaci od orašastog voća. Ovo je osobito važno za mlađu djecu između 6 mjeseci i 2 godine pa nadalje, posebice ukoliko dijete općenito nije izjelica, odnosno ne unosi veće količine hrane. 

Što je sa dodacima prehrani?

Svi vegani bi trebali uzimati vitamin B12 kao dodatak prehrani uključujući djecu – preporuča se davanje jednog suplementa svaka 2-3 dana počevši od 6 mjeseci starosti. Nastavno, preporuča se također i vitamin D kao nadomjestak prehrani za sve bebe i dojenčad ( bez obzira na njihovu prehranu ) od rođenja najmanje godinu dana, a u nekim se zemljama također preporuča i željezo kao nadomjestak te vitamin A i vitamin C. Za moguće ili eventualne posebnosti koje bi mogle biti prisutne za vaše dijete i/ili specifične za vašu zemlju, preporučamo savjetovanje sa dijetetičarom ili pedijatrom. 

Za dječicu koja nisu velike izjelice, bilo bi dobro dati im da više konzumiraju hranu bogatu proteinima, mineralima i kalorijama. Sačuvajte svježe povrće za grickalice ili za konzumaciju nakon oblinih obroka.  

A što je s izbirljivcima?

Srećom, postoji niz načina da se uključe mahunarke, maslaci od orašida i tofu u jela za djecu koja su posebno izbirljiva i sumnjičava. Pokušajte sa burgerima od leće ili pohanim tofu štapićima, koristite brašno od leće ili slanutka u različitim kolačima ili čak možete pokušati implementirati bijeli hrah u vaš pire krumpir. Više ideja možete pronači na sljedećem linku: http://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/vegan-recipes-your-kids-will-love/

Naravno, uvijek se možete prijaviti na Super izazov 22 i postaviti pitanje na koje će vam naši mentori rado odgovoriti. 

Također preporučamo, kao što mnogi roditelji preferiraju, konzultirati se sa veganskim dijetetičarem kako biste djeci pomogli u tranziciji na veganstvo na jedan lagan i zdrav način. Svakako ohrabrujemo traženje profesionalne pomoći i savjeta.  

U kategoriji:
Tagovi: ,