Prevenirajte dijabetes veganskom prehranom

Dijabetes je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu i njegova učestalost je u porastu. Dijabetes također predstavlja faktor rizika za ostale potencijalno fatalne kronične bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega. 

Dijabetes povećava rizik od mnogih zdravstvenih oboljenja kao što su sljepoća, neuropatija, teškoće kod zacjeljivanja rana i ozljeda, čir na želucu, zatajenja bubrega i amputacija udova. Dobre vijesti? Veganski način prehrane povezuje se sa smanjenim rizikom od dijabetesa. Primjerice, istraživanja  su pokazala da postoji čak 70% manji rizik za vegane u odnosu na svejede. 

Želite još dobrih vijesti?

Istraživanja također pokazuju da veganska prehrana pomaže u održavanju bolje razine glukoze i lipida kod dijabetičara. Stoga može i smanjiti rizik od komplikacija. Jedna je interevencijska studija čak pokazala da u veganskoj prehrani s niskim udjelom masnoća ima više prednosti  i dobrobiti nego u prehrani koju preporučuje Američko udruženje za dijabetes. No što je s ugljikohidratima? Suprotno uvriježenom mišljenju, dijabetes nije uzrokovan unosom prekomjerne količine ugljikohidrata. To je složeno oboljenje sa prisutnim i genetskim faktorima i faktorima vezanim uz prehrambene navike. Zapadni način prehrane – s visokim udjelom proizvoda životinjskog podrijetla, šećera, soli i masnoća, a siromašan cjelovitom hranom biljnog porijekla i hrane bogate vlaknima – snažno se povezuje s povećanim rizikom od dijatebesa. S druge strane, smanjenje rizika od dijabetesa je povezano sa visokim udjelom konzumacije povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova. 

No može li dijabetičar konzumirati hranu s visokim udjelom ugljikohidrata?

Da, može. Čak i Američko udruženje za dijabetes preoporuča 45-65% dnevnog unosa kalorija iz ugljikohidrata. Trik je u dobrom odabiru ugljikohidrata i konzumaciji malih porcija kroz i tijekom dana. Konzumiranje složenih ugljikohidrata iz hrane bogate vlaknima, cjelovite hrane biljnog porijekla – mahunarki i cjelovitih žitarica – podijeljenih u male porcije tijekom dana može biti odlična strategija prehrane za dijabetičare. 

Za ljude s dijabetesom preporuča se da potraže i konzultiraju se s dijetetičarom koji je otvoren prema veganskoj prehrani i koji će im izraditi personalizirani plan prehrane. 

U kategoriji:
Tagovi: