Život majke svinje u industriji

Priča o majkama svinjama na industrijskim farmama je tužna. Deseci milijuna svinja, u mnogim zemljama svijeta, čitav odrasli život provode u malom kavezu.

Kotačići u stroju

Selektivno uzgajana da proizvede što više praščića, život odrasle majke svinje započinje kad je prvi put oplođena. To se ponekad učini kada je svinja stara samo osam mjeseci.
Daleko od prirodnog uzgoja, ona je zatvorena u mali kavez zbog ovog procesa. Ona će biti premještana iz kaveza u kavez do kraja života. Na industrijskoj farmi ona je samo rasplodni ‘stroj’.

Sama u moru kaveza

Ne može ​​se niti okrenuti, stavljena je u kavez i postrojena sa stotinama krmača (majki svinja) u ogromnoj staji. Metalne šipke ju odvajaju od ostalih svinja, tako da ona ne može stvoriti prijatelje niti tražiti utjehu ili sigurnost u skupinama. Ne može pobjeći; nikad se ne može povući.
Svaki kavez dugačak je ne više od dva metra i širok manje od metra. Samo je nešto veći od njezinog vlastitog tijela i nije veći od hladnjaka za kućanstvo.

U neudobnosti i bolovima

Ovo je daleko od ugodnog travnjaka koji bi tražila u prirodi. Svinje vole biti čiste, ali majka svinja na industrijskoj farmi mora ležati u vlastitom izmetu cijeli dan. Zgrčena je i stisnuta te razvija čireve na ramenima od trljanja u čelične šipke.
Betonski pod je tvrd, a ona je zatvorena iz dana u dan. U frustraciji grize rešetke čeličnog kaveza koji je okružuje.
U tim kavezima majke svinje žive cijeli život u nemogućnosti da izraze prirodno ponašanje, traže hranu ili se druže s drugim svinjama. U kavezima ih drže same. Doživljavaju tromost, intenzivan stres, samonanesene ozljede i depresiju. Ovo nije život za svinje.

Porađanje u kavezu

Konačno, nakon što je u zatvoru izdržala trudnoću, premještena je u još jedan kavez u pripremi za porođaj. Njezin je prirodni instinkt izgraditi gnijezdo, ali ona to nije u mogućnosti.
Premještena je u kavez za porađanje gdje opet nema ničega osim metalnih rešetki i betona.
Pod jakim je stresom u trenutku kad se treba opustiti. To dodaje još više boli i patnje za vrijeme poroda. Kad praščići stignu na svijet, čelične šipke mogu je spriječiti da ih dosegne. Nije u mogućnosti stvoriti normalnu vezu između majke i praščića, njenog djeteta.

Bebe ugrabljene prerano

Kad su njezine bebe tek tri tjedna stare, prisilno su odvojeni od sise i odvedeni. Vraćena je u drugi kavez da bude ponovno oplođena, a bolni ciklus se ponavlja još jednom.
Izdržat će mnoge trudnoće tijekom svog bijednog života. To se događa dok se njezino tijelo ne počne slamati i više nije korisna za industrijsku farmu.

IZVOR: https://www.worldanimalprotection.org.uk/blogs/the-heartbreaking-life-factory-farmed-mother-pig

U kategoriji: