Veganski linzer kolačići

Sastojci

Sastojci su dostatni za otprilike 25 kolačića, no to će u konačnici ovisiti o veličini kalupa s kojim režete tijesto.

 • 150 g pirovog brašna,
 • 50 g glatkog pšeničnog brašna,
 • 100 g bademovog brašna (fino samljeti bademe ili kupiti već takvo brašno),
 • 150 g biljnog maslaca ili margarina,
 • 60 g šećera (od kojih je 30 g Melasa nerafiniranog smeđeg šećera u kristalu te 30 g šećera u prahu),
 • 1 paketić vanilin šećera,
 • 1 žličica praška za pecivo (oko 5 g),
 • ½ žličice soli,
 • po želji malo cimeta i korice limuna.

Za punjenje i dekoriranje:

 • 2 žlice džema po želji (ja sam koristila brusnicu),
 • šećer u prahu za posipanje.

Priprema

1. U sastojcima kod šećera je naveden mix melase i šećera u prahu, a idealno bi bilo da to dvoje kratko izblendate zajedno da se razbiju potencijalne grudice koje melasa obično ima, no slobodni ste koristiti i običan šećer ili neki po vašoj želji, a da nije tekući. No, melasa samom okusu ipak da jednu bogatiju aromu.

2. U posudi dobro promiješajte sve suhe sastojke, dakle; pirovo, pšenično, bademovo brašno i šećer, sol, prašak za pecivo i vaniliju.

3. Biljni maslac ili margarin ukomponirajte u suhe sastojke tako da ga narežete na tanke listiće ili još lakše će vam biti ako ga naribate na ribež kojim recimo ribate obično jabuke.

4. Rukama dalje mrvite i spajate smjesu tako da trljate među dlanovima komadiće maslaca/margarina kroz suhe sastojke tako da se oni skroz usitne i onda krenite spajati sve u kompaktnu masu. Možda ovako opisno djeluje komplicirano, no vjerujte to je zaista časak posla. Kroz 5 do 8 minuta dobit ćete lijepo formirano tijesto koje onda oblikujte u loptu, pokrijte krpom ili plastičnom vrećicom i ostavite u frižideru barem 20 do 30 minuta. Možete tijesto pripremiti i večer prije jer ono može stajati i dan/dva u frižideru bez problema.

5. Pećnicu zagrijte na 180°C, a tijesto nakon što je odležalo u frižideru pola sata izvaljajte na debljinu od cca. 5 mm. Bit će vam jednostavnije ako tijesto podijelite na pola pa radite jednu po jednu polovicu i ako ga valjate između dva lista papira za pečenje. Ništa se neće lijepiti i nećete trebati nikakvo dodatno brašno. Također, nemojte biti preblizu izvora toplina dok valjate i izrezujete kalupom da se tijesto ne ugrije previše.

6. Oblike izrezujete tako da vodite računa da imate jednak broj punih oblika i onih u koje ćete izrezati manjim kalupom otvor iliti „oko“, a isto tako kod pečenja pecite ih odvojeno. Dakle najprije jedan pleh punih, pa pleh s otvorom čisto jer ovisno o veličini otvora vrijeme pečenja nije isto pa da vam se ne dogodi da jedni budu pečeni, a drugi malko izgore.

7. Pečete na 180°C oko 10 do 14 minuta, vrijeme će varirati od veličine kolačića zato pratite stanje u pećnici za prvi put.

8. Jednom kad su pečeni i ohlađeni na rešetki, krenite u spajanje kolačića, a prvotno polovicu kolačića koja ima otvor posipajte šećerom u prahu. To radimo zato što ako bi šećer u prahu posipali nakon spajanja ono bi pokrilo i džem pa ne bi sam izgled bio toliko efektan, no ako vama to nije bitno radite kako vam više odgovara. Donju polovicu namažite džemom, a stavite više džema u sredini tako da „iskoči“ kroz otvor kad spojite obje polovice.

Napomena:

*zbog džema kolačići stajanjem postanu još mekši, čuvajte ih na hladnijem, ali ne vlažnom mjestu.

Izvor: Kreni Zdravo