Što je opasnije: promaja ili veganstvo!?

Neki dan je jedan od najčitanijih domaćih portala objavio članak naslova “Britanski plivač tvrdi kako je zbog veganstva izgubio mišiće”. Isto tako, već godinama po novinama i portalima kruži (jedna te ista!) vijest o slovenskom bračnom paru koji je veganskom prehranom ubio vlastito dijete, bebu od 10 mjeseci. 

Veganstvo je već neko vrijeme “hot” tema. Isto tako, pisati o načinu života drugačijem od onog kako ga živi prosjek populacije, popularno je od kad je poželjno skupiti što više klikova. U ovom slučaju, još je i prehrana u pitanju, a znamo da su ljudi oko hrane prilično emocionalni, pa je prehrana drugačija od uobičajene prikazana u lošem svjetlu odličan mamac za čitatelje. Sjetimo se još jednog popularnog slučaja koji su mediji voljeli – veganka umrla prilikom penjanja na Mont Everest također je punila naslovnice – a članci nisu spomenuli da su smrti prilikom tog uspona česte te da je na istom usponu, osim nje, umrlo i još nekoliko nevegana.

Kada pročitamo članke koji govore o prva dva spomenuta  slučaja – primjećujemo da im je nešto zajedničko. Navodno oslabljeni britanski plivač i sam priznaje da nije znao što bi jeo, to jest, da je bio neinformiran. Slovenski roditelji također krivi su za kobnu sudbinu svog djeteta također zbog neinformiranost. Ili – usudila bih se reći, krive informiranosti. 

Kao dugogodišnja veganka, itekako sam svjesna stigme koju vegansto nosi. Bezukusna, bezlična prehrana, trava, salate, chia sjemenke, zeleni smoothiji. I iako salate, chia sjemenke i zeleni smoothiji mogu biti odlični, ukupno je veganska prehrana predstavljena kao nezasitna, nedovoljno hranjiva, nemaštovita. Jadna dva-tri komada tikvice s roštilja nazivaju se obrokom u restoranima. S obzirom na to da je tema zdravlja također “hot”, rastom popularnosti društvenih mreža, youtubanja i influencanja, koliko god da je popularnost veganstva narasla, načinjena mu je i šteta. Youtube je pun “why I’m no longer vegan” svjedočanstva osoba koja tvrde da su od veganstva neželjeno skinuli velik broj kilograma, osjećali se slabo ili se čak i razbolili. Sva ta svedočanstva također imaju jednu nešto zajedničko – radilo se o osobama čija je veganska prehrana izrazito restriktivna, kalorijski nedovoljna i neuravnotežena! Dakle, također se radi o slučejevima neinformiranosti.

Sve što je ljudima novo i drugačije je od nekih uobičajenih društvenih ponašanja, odlična je podloga za neinforiranost, čak i u današnje doba preplavljenosti informacijama – jer ponekad je upravo višak informacija ono što nam onemogućava da se u njima snađemo.

Zato je i osmišljen Super Izazov 22 – strukturirani uvod u veganstvo u kojem ćete upoznati vegansku hranu iz svih kuteva – jedemo i variva, salate, i pizze, i burgere, i nešto zdravije i nešto manje zdrave slastice! Nećemo vam samo pružiti informacije, već će vam za razgovor i podršku na raspolaganju biti grupa mentora – iskusnih, dugogodišnjih vegana, međusobno različitih, različite dobi, iz različitih sela i gradova, različitih interesa. 

Adri je veganka već gotovo 20 godina – ne samo da je još uvijek živa, nego ćete teško naći njen komentar koji ne odiše ogromnom količinom veselja i vrckavosti! 

Imamo nekoliko majki – Nikolina je rodila prije svega par mjeseci, dijeli nam svoje recepte, snima videe i piše savjete kad joj mala energična veganka to dopusti. Petra je sa svojim klincima odselila u zagorsko selo – pa eto, i tamo je veganstvo moguće! A Amlica nam dio vremena živi na otoku te se i tamo jako dobro snalazi. 

Anita nam je jedna od najvećih zvijezda u veganskim krugovima, specijalizirana za veganiziranje svega ikad – ponosna Slavonka, autorica recepture Stelline kobase, suosjećajne kobase koja se naveliko distribuira po čitavoj zemlji, žena koja je veganizirala čak i Ledeni vjetar! A da uopće ne spominjem Mare, njene kuharske vještine i recepti u rangu su ozbiljnog kuhanja kakvo se ne viđa po uobičajenim food blogovima. I to je samo mali dio, mentorski tim sastoji se od 30ak toplih, veselih osoba koje su vam uvijek spremne pomoći.

Imamo i stručni tim, nutricionistkinju koja je ujedno i koautorica prve knjige o biljnoj prehrani za djecu te čak troje trenera koji ne samo da nisu izgubili mišiće na veganskoj prehrani, već ih još uvijek grade i nadogađju – bez problema. 

Prijavite se na Super Izazov 22 i pokazat ćemo vam da informirano veganstvo ne predstavlja opasnost za vaše mišiće, ni zdravlje općenito, ni novčanik, a pogotovo ne vaše okusne pupuljke.

Nestrpljivo vas čekamo 🙂 

U kategoriji: